CITROËN DS – LEGENDARNA “ŽABA”

Citroën, francuski proizvođač automobila, kojeg je 1919. utemeljio André Citroën, danas je dio koncerna PSA Peugeot Citroën, i poznat je po svojim revolucionarnim, tehnološki naprednim rešenjima.

Oduvijek je gajio avangardni stil, a svijet je posebice oduševio 1934. modelom Traction Avant, prvim visokoserijskim automobilom s prednjim pogonom (proizvodio se do 1956.) i 1955. modelom DS, s hidropneumatskim ovjesom, diskovima na svim kotačima i, naknadno, zakretnim svjetlima. Danas se novi brend DS vraća polako korenima, ali “Žaba” je bila i ostala klasa za sebe, auto koji su mnogo željeli, i auto koji i danas ostavlja bez daha.

Citroen na Zagreb Auto Show-u 2016

logo-tst-hr

Foto: details-of-cars.com

Citroen-ajkula

Umjesto opruga, Citroen DS je koristio dva poprečna ramena oslonjena na hidropneumatiku s kuglama punim inertnog plina i ulja, koje omogućavaju automobilu zadržavanje određenog visinskog položaja u odnosu na podlogu, bez obzira na neravnine, zavoje i slićne uvjete koji utječu na ležanje automobila.

citroen_ds

Jednostavnije rečeno, svaki kotač imao je svoju hidropneumatsku kuglu koja ga je “pumpala” po potrebi, da bi automobil bio što stabilniji i udobniji, te da bi se u svakom trenutku nalazio na istoj visinskoj razini.

citroen-ds-19

Najjači motor serijki ugrađen u obnovljenu “Žabu” (DS 23) iz 2,3 litre zapremine izvlačio je 125 KS, koji je mogao da ubrza ovu lađu na četiri kotača sve do 185 km/h, a do 100 km/h ubrzavao je za 13 sekundi, što su sasvim pristojne performanse za tako veliko i teško vozilo.

ajkula

Godine 1974. Citroen kupuje Peugeot, i još sa nekim manjim domaćim proizvođačima postaje dio PSA koncern. Zanimljivo, iste godine predstavljen je i nasljednik, a već iduće prerano je umirovljena Žaba, kojih je s proizvodnih traka sišlo točno 1,220.755.

logo-tst-hr

Citroen na Zagreb Auto Show-u 2016

Peugeot: Zagreb Auto Show 2016

DS danas izgleda ovako:

Foto: Aleksandar Todorović

zagreb-auto-show

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *