Izbjegnite prevaru pri kupnji auta

Drži vodu dok majstori odu. Tako je to kad kupujete auto, a nemate novca za novi. Prema osnovnom ekonomskom postulatu ponude i potražnje, rabljeni automobili su sve jeftiniji kako bi pratili trend sve jeftinijih novih automobila. To, međutim, ne znači da će kupnja kvalitetnog rabljenog automobila biti puno lakša no dosad, ne kaže se bez razloga da je najbolji automobil – novi automobil. Ipak, za sve one koji su odlučili iskoristiti priliku te kupiti jeftiniji rabljeni automobil donosimo nekoliko savjeta kako ne ostati kratkih rukava.

Rabljeni Passat koji nije za preporuku

Rabljeni Golf dobra kupnja?

2-testovi-automobila-960x160px-1

Etika domaćih prodavača rabljenih automobila, čast izuzecima, je na vrlo niskoj razini. Pri prodaji rabljenog vozila ne preže se ni od najprljavijih i najpodlijih prevara pri kojima se nerijetko poduzimaju i koraci zbog kojih bi odgovorni, u svakoj razvijenijoj državi sa zdravim pravnim sustavom, odgovarali pred zakonom.

Najmanji rizik je ako rabljeni auto prekontrolirate u ovlaštenom servisu, koji koristi originalne dijelove i ne može se igrati s ugledom.

 Postoje mnoge mogućnosti koje koriste neodgovorni i nemoralni pojedinci, kako bi vas oštetili i zaradili novac. Takva se situacuja može dogoditi pri kupnji rabljenog automobila, kada svaki kupac lako može kupiti ‘mačka u vreći’. Rabljeni automobili često su skuplji i zahtjevniji za održavanje, a to je idealna prilika za one koji se hoće okoristiti na teret drugoga. Kriza i pad standarda pogoduje takvim situacijama, koje nisu nimalo ugodne, niti bezazlene.
passat-rabljeni

Vraćena kilometraža – Kod skoro svakog dizelaša

Mnogi prodaju aute tek kad se približe skupi popravci. Zaštititi se možete ako kupujete od provjerene osobe, odnosno tvrtke, te nakon temeljitog pregleda motora, podvozja i ostalih sklopova.

golf-rabljeni

Zatajen teži sudar – Čest slučaj kod kupnje rabljenih

Čak i ako je popravak izveden kvalitetno, a pogotovo ako nije, automobil naknadno vrijedi znatno manje. Zbog toga je prije kupnje važan temeljit pregled, a najvažnije je da je boja lima originalna.

megane-baotic

Neoriginalni dijelovi – Zamke neovlaštenih servisa

Još je dobro ako se umjesto originalnih dijelova ugrade jednakovrijedni zamjenski, provjerenih proizvođača. Najgori su kineski ‘no name’ dijelovi, koji bitno smanjuju pouzdanost i sigurnost auta.

Nemijenjanje dijelova – Najčešće kad su u pitanju filtri

Neodgovorni serviseri zamo izvana obrišu filtre, što može izazvati veliku štetu i nevolje za motor, jer se otežava podmazivanje te povećava unos nečistoća. Dobro je filtre označiti prije servisiranja.

Ulijevanje jefinijeg ulja – Vrlo opasno kod turbo motora

POLUSINTETIČKO UMJESTO SINTETIČNOG. To je jedna od najnezgodnijih prevara jer se može otkriti i dokazati samo kemijskom analizom, a može izazvati oštećenje vitalnih dijelova motora.

servis

Do službenih podataka koliki je postotak rabljenih vozila na našem tržištu s falsificiranim brojčanicima nije moguće doći. MUP ne vodi tu statistiku jer ovo djelo izrijekom nije opisano hrvatskim zakonima, teško ga je otkriti, a onda i dokazati – kažu u HAK-u. Kako bi se zaštitili od prijevare s kilometražom, od prodavatelja možete tražiti potvrdu o stanju brojača kilometara na prethodnim tehničkim pregledima, koju izdaju Stanice za tehnički pregled za 25 kuna. Zatražite i servisnu knjižicu vozila. Ako se radi o novijem automobilu, trebao bi je imati, a u njoj piše na koliko se kilometara radio servis.

Ali, što je s onim automobilima koji su stigli iz uvoza i nisu proteklih godina registrirani u Hrvatskoj?

Na prvi pogled možete provjeriti jesu li sjedala, upravljač i mjenjač istrošeni. Ako jesu, to je vjerojatno znak da auto ima više kilometara nego što se piše. Iako, ako je novijeg godišta, mnogo je kilometara mogao prijeći na autocesti a da je unutrašnjost očuvana.

testoviautomobila

Rabljeni Passat koji nije za preporuku

Rabljeni Golf dobra kupnja?

Kako kupiti rabljeni auto

Ovo su najbolji i najgori rabljeni automobili

Brtva glave motora Stoji od 100 do 500 kuna

Servis turbo punjača

Filtar čestica čađe izaziva opasno razrjeđivanje ulja

Rabljeni: Seat Leon TDI

Rabljeni: Opel Vectra

Upozoravamo: Zrak u sistemu

Kako uočiti neispravnost amortizera?

Popravak letve volana ili zamjena novom?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *