Nissan Versa mnogo bezbedniji od modela Tsuru

Nissan u Europi proizvodi automobile vrhunske kvalitete. Qashqai, Pulsar i X-Trail nude vrhunsku bezbednost. Ali na tržištu Meksika se prodaju i modeli koji nude minimalne šanse za preživljavanje. Organizacije za sigurnost u prometu Insurance Institute for Highway Safety, Latin NCAP i Global NCAP testirale su najjeftiniji model Nissana s tržišta SAD-a i najjeftiniji Nissan na meksičkom tržištu. U sudaru ova dva automobila pri 64 km/h meksički Tsuru se potpuno deformirao i gotovo prepolovio, dok bi putnik u američkom Nissanu Versa prošao bez ozljeda.

VELIKI TEST ZIMSKIH GUMA: Doznajte koje treba izbjegavati!

2-testovi-automobila-720x160px-1

Test je napravljen da bi se slabije razvijene države potaklo na prihvaćanje suvremenih sigurnosnih standarda kakvi se primjenjuju u SAD-u i Europi. Naime u državama poput Meksika ne vrijede visoki sigurnosni standardi i proizvođači mogu prodavati konstrukcijski potpuno zastarjele automobile. Takvi auti često nemaju zračni jastuk, ali niti modernu deformacijsku zonu stoga se u sudaru s drugim automobilom kabina deformira, a vozač ili putnici često budu doslovno zgnječeni. U modernom automobilu kakav je Versa Sedan (u SAD-u stoji od oko 12.000 dolara, što je na razini najjeftinijih automobila kod nas) putnik je u potpunosti zaštićen jer se kabina uopće ne deformira, a od dodatnih ozljeda štiti i zračni jastuk.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nissan Tsuru je konstrukcijski zapravo Nissan Sunny iz 1992. godine, a Nissan ga je nakon testa povukao s tržišta. Vrlo je popularan među taksistima i siromašnijim obiteljima, a preračunato stoji oko 47.000 kuna. Prema tvrdnjama iz NCAP-a Tsuru je povezan s čak 4000 smrtnih slučajeva u Meksiku između 2007. i 2012. godine. Automobile poput Tsurua u NCAP-u zovu Zero stars cars, jer na modernom crash testu ne bi dobili niti jednu zvjezdicu. Ovakvi auti velik su problem i u Indiji, ali i drugim siromašnijim državama Azije i Afrike. VW i Chevrolet i dalje prodaju nebezbedne automobile i Meksiku. Bravo za Nissan! Izvor: N1.

VELIKI TEST ZIMSKIH GUMA: Doznajte koje treba izbjegavati!

TESTIRALI SMO: Kia Sportage 2.0 CRDi AWD

Rabljeni: BMW koji nije za preporuku

TESTIRALI SMO: Volvo XC90 D5 AWD

TESTIRALI SMO: Toyota Avensis 2.0 D-4D

Ovo su najbolji i najgori rabljeni automobili

Rabljeni Passat koji nije za preporuku

Koliko rabljeni automobili gube na cijeni?

Rabljeni Golf dobra kupnja?

Kako kupiti rabljeni auto

2-testovi-automobila-720x160px-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *