Rabljena Škoda Yeti TSI loša kupnja?

Pitanje: Da li je dobra kupnja Škoda Yeti 1.2 tsi sa pređenih 120 tisuća km. Trenutno vozimo Fabiu koja je presla 200.000 km, u nju sam ugradio plin, najvećim dijelom jer se s njome putuje na posao 18 km i natragObzirom na dvoje djece, postala je mala za dalja putovanja pa razmišljamo o drugom automobilu, s tim da nam je opcija da Fabiu zadržimo jer ima ugradjen TNG pa jos uvijek pokriva troskove odrzavanja i svakodnevnog putovanja na posaoIznimno nam se dopada Yeti ali se bojimo eventualnih problema sa troškovima odrzavanja obzirom na relativno nov agregat i probleme koje je Skoda imala sa turbinama i westgatom na ovom modelu. Zanima me da li smatrate kupnju ovog automobila sa predjenih 100-130 tisuća km (cijene ovakvih automobila kupljenih kod nas su od od 6800-7800 eur) dobrom? Dalibor.

logo-tst-hr

a-todorovic-urednik-testoviautomobila.net

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine, ja nikada nisam preporučivao kupnju rabljenog automobila s 1.2 TSI motorom. Sam motor je jako elastičan, nije previše žedan, pruža sasvim dobre performanse, posebno snažnije verzije, recimo od 110 KS. Problem što i dalje postoji problemi s lancem, turbopunjačem, i izgleda VW to nije riješio.

Turbine čak otkazuju u prvih godinu dana, ili poslije 40.000–50.000 prijeđenih kilometara.

Prosto 120 000 km je previše za 1.2 TSI motor.

Ispravite me ako griješim. Vi želite zadržati rabljeni auto s ugrađenim plinom, koji će uskoro početi praviti probleme, i kupiti još jedan rabljeni auto koji će vam sa 1.2 TSI motorom praviti još više problema?

Plaćate dvije registracije, plaćate minimum dva servisa godišnje, a bogami ćete plaćati i popravke za oba automobila vrlo skoro, i da , one neće biti uvijek baš tako jeftine,  umjesto da kupite, nov, novcat auto s garancijom? Ja tu nigdje ne vidim ni miligram logike. Ako vi vidite, onda se ja “moram” se složiti s vama.

Da je Zastava, Lada ili neka tamo Mahindra napravila motor koji se raspada na 100 000 km, to bilo dočekano na nož, ali pošto je to uradio VW, a taj motor ugrađivao u Audi, Seat i Škodu, onda se sve to završava sa gunđanjem vlasnika.

Istina je taj motor 1.2 TSI nije tako loš, i tako nepouzdan, koliko ljudi, vozači nemaju ni minimalno znanje, kako se postupa s turbo benzincima. Elementarno nepoznavanja rada turbo punjača ga jako brzo uništava.

Najgore od svega je što su svi ti kupci mogli kupiti Honde, Mazdu ili Toyotu za slične pare, i prijeći najmanje 500 000 km bez problema.

Ali tko još “sluša” savjete Aleksandra Todorovića?

Kupci u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, ali i u Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, radije daju prednost VW-u, Škodi i 1.2 TSI motorima nego Hondi, koja ne drži ni 1% tržišta u ovom zemljama.

Vi poslije svega želite kupiti još i polovan auto sa 1.2 TSI motorom?

Kad ste pročitali, i gdje ste pročitali da sam ja preporučio kupnju ovog motora, posebno kada se radi o kupnji polovnog automobila?

Naravno da niste čitali moje tekstove, jer da jeste ne biste ugradili gas u motor i na taj načim mu smanjili životni vek, i to poprilično. Pitanje ja kakve delove kupujete u koliko štedite na njima, kad “štedite” na gorivu?

Imajte u vidu da je Ford napravio mnogo bolji motor 1.0 Ecoboost. Iako je to agregat sa manjom radnom zapreminom, on je projektovan da izdrži 500 000 km, i to zaista može.

Čak je puno kvalitetniji i Renaultov mali turbo benzinac 0.9 TCe, koji takođe ne spada u grupu motora koji se malo kvare.

Na ovom sajtu imate sve probleme sa 1.2 TSI motorima objašnjene do detelja:

Other cases of TSI engines defects