Rabljeni: Fiat Croma – Mane i prednosti

Fiat Croma je model koji nije ispunio očekivanja inženjera u Torinu. Poslednji veliki FIAT serijski napravljen, koji je bio klasa za sebe, u negativnom smislu te reči. Povoljna cijena ovog automobila, ako je dobro održavan ipak ga svrstava u grupu rabljenih automobila starih 5-6 godina, koji su za preporuku, ali onu uslovnu. Težak, slabe vozne dinamike, i ne baš uspelog dizajna, mami sako kupce sa puno dijece i tankim novčanikom.  Foto: njuskalo.hr

Stiže 10 novih presretača!

Kupujem Megane IV – Zašto samo 3,5 za kvalitetu?

logo-tst-hr

Fiat Croma druge generacije je 2005. tiho stigla na naše tržište, kao zamjena za model prve generacije, koji se proizvodio od 1985. do 1996. Dizajn je pomalo bezličan i to je najveća mana, zbog koje nije tržišno uspio model koji nudi zanimljive mogućnosti.

Zanimljivo paljenje kontaktnim ključem između sjedala pokazuje srodstvo i sa Saabom 9-3, koji također koristi istu platformu (iako je SAAB 9-3 daleko zabavniji i bolji za vožnju). Materijali u unutrašnjosti solidne su kvalitete, ali tako je bilo i kod prve serije. Talijani su se zbilja potrudili napraviti pristojan auto.  Na našim cestama ih vrlo malo, prijege svega zbog lošeg imidža FIAT-a, i neozbiljnog zastupnika ovog brenda u nas

croma-zagreb

Croma nikada nije bio auto u vrhu svoje klase (samo još dok utvrdimo precizno a koja je to).  Nudi lošiju kvalitetu od njemačkih i japanskih automobla, ali košta i srazmerno manje. Pa ipak nitko je ne želi, barem je tak o u Hrvatskoj.  Zašto?

Mane:

Osjetljivija su mjesta stražnji ispušni lonac te prednji amortizeri i diskovi. Bilo je i sporadičnih problema sa senzorima ABS uređaja te brizgaljkama, ne samo kod modela iz prve godine proizvodnje.

Crome su se najčešće kupovale sa 8-ventilskim dizelskim motorom 1.9 JTDm snage 120 KS, koji je jednostavniji i pouzdaniji od 16-ventilskog sa 150 KS, ali ipak nedovoljno dobra motorizacija za ovako težak automobil. Nudi najslabija međuubrzanja u klasi, iako je baš ovaj motor najdugovečniji. Dakle birajte šta je vam je važnije.

Preporučljiva su opcija i Opelovi benzinci 1.8 sa 140 KS  te posebice 2.2 sa 147 KS, jer je vrlo solidne konstrukcije i nije jako opterećen, a dobro podnosi plinsku instalaciju. Problem je što su jako žedni, odnosno u gradu troše i preko 13 litara.

Enterijer nije baš u italijanskom stilu. Plastika je solidnog kvaliteta, a spojevi su korektno odrađeni.

kokpit-croma

Podvozje s dugim hodom opruga dobro je prilagođeno našim neravnim cestama, ali nemojte očekivati vrhunsku stabilnost u zavojima.  Ako želite dobru FIAT Cromu nećete je naći u Hrvatskoj. Italija je najbolji izbor za kupnju ovog modela, ali povedite sa sobom i nekom iskusnog mehaničara koji je specijalizaran za ove automobile.

Croma nije loš auto, dapače, košta onoliko koliko i vrijedi. Računajte sa problematičnom daljnjom prodajom, pa već sada smislite kojem ćete je rođako uvaliti kroz 5-6 godina, kada počnu da otkazuju vitalni delovi automobili. Slabiji 1.9 JTDm prelazi bez poteškoća i preko 700.000 pre nego li počne troškariti ulje. Da li ga kupiti? Ne, osim ako morate, i naravno ukoliko nađete primerak koji je vozila baka jednom nedeljno u dućan. (problem je što bake radije voze Pandu)

PROSJEČNA VRIJEDNOST (EUR)

2011. ……….   9.500
2010. ……….   9.000
2009. ……….   8.000
2008. ……….   7.000
2007. ……….   6.500
2006. ……….   6.000

logo-tst-hr

Koji je bolji: Astra H ili Focus II?

Pitanje iz Mostara: Što kupiti za 7000 eura?

Rabljeni Scenic, C4 ili 500L?

Rabljena Škoda Yeti TSI loša kupnja?

N1-automobili-960x160

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *