Rabljeni Passat koji nije za preporuku

VW Passat jeste skup, jeste popularan, ali nikako nije bez mana. Da li znate koji motor morate izbegavati? Mnogi su se opekli na zamjeni nepouzdanih i kvarljivih Siemensovih brizgaljki, uz trošak veći i od 10.000 kuna. S kasnije ugrađivanim Boschovima bilo je mnogo manje problema. I sam Volkswagen je uvidio nevolju i prije nego što je angažiran novi dobavljač često je izlazio ususret vlasnicima i participirao u troškovima. Ali to neće činiti i kod vas, jer ste vi  kupac rabljenog Passata.

Pitajte Aleksandra Todorovića

2-testovi-automobila-720x160px-1

1.9 TDI (PD) je solidan stroj. Sve dobre strane spoja 16V tehnike i masivnog, grubog pumpa-brizgaljka izravnog ubrizgavanja zasjenjene su povećanom potrošnjom ulja, naročito ako se vozi oštrije.

Passati do 2005. imaju problema s kuglastim zglobovima, usisni benzinac 1.6 ima osjetljiv termostat i puno troši, kod dizelaša treba računati na osjetljivi dvomaseni zamašnjak i mjerač protoka zraka, a kod 2.0 TDI i na osjetljive brizgaljke.

Nije neobično da na 500 kilometara motor potroši i više od pola litre ulja, za koje Volkswagen izričito propisuje specifikaciju W505.01, koja najbolje čuva motor.

Slabiji 1.9 TDI je štedljiviji, pouzdaniji i povoljniji za održavanje, ali realno nudi sasvim zadovoljavajuće performansi.

Na tržištu rabljenih u Hrvatskoj može se naći i 1,6-litreni benzinac (102 KS), s kojim je Passat pomalo trom. Mnogo snažniji i nežniji 2.0 FSI (150 KS), s izravnim ubrizgavanjem troši mnogo.

Mnoge vozače škaklja kupnja primjerka s DSG mjenjačem. A tu je potreban poseban oprez! Dođe li do kvara, popravak je užasno skup (ako je uopće moguć) pa se kod rabljenog primjerka pametnije držati odličnog ručnog mjenjača. Cijena popravke lako prelazi 20.000 kuna. Izbor je samo na vama.

passat-2007

Karoserija Passata je iznimno kvalitetna. Kvalitetna je cjelokupna mehanika, koja je riješila probleme kuglastih zglobova dvostrukih poprečnih ramena prednjeg ovjesa prethodne serije B5 i B5.5, koje je Passat preuzeo od Audija A4 i A6 (imao je istu koncepciju s uzdužno ugrađenim motorom). Povratak Golfovoj koncepciji u Passatu B6, s poprečno ugrađenim motorom, pokazala se punim pogotkom.

Dizelaši iz prvih serija se mogu naći već za 45.000 kuna, no mahom su to izvoženi primjerci, pa u startu primamljiva cijena na koncu može izbiti i zadnju kunu za popravke. Samo zamjena dvomasenog zamašnjaka košta oko 10.000 kuna, a turbo punjača nešto manje.

U cjelini, tko ne radi veliku kilometražu a vozi sporo, neka ipak razmisli o benzincu, jeftinijem pri kupnji, a posebno pri održavanju. Za manje novca možete kupiti Toyotu Avensis koja je daleko kvalitetnija, ili Opel Vectru, koja ima mnogo pouzdanije i dugovečnije FIAT-ove dizelaše.

Ako kupujete nov ili rabljeni automobili pošaljite pitanje, cijena odgovora je 190 kuna. Kliknite dole na link Pitajte A.Todorovića i popunite prazna polja. Hvala.

Pitajte Aleksandra Todorovića

Ako vam je hitno potreban odgovor, u roku od 24h cena je 140 kuna. Za 190 kuna dobijate analizu svih modela iz vašeg pitanja. Nemojte navoditi modele različitih klasa u jednom pitanju. Ne mogu vam porediti SUV i limuzinu.

Za korisnike iz Hrvatske, uplatu je moguće izvršiti preko Hrvatske Pošte, ili preko Western Uniona. Navedite samo Aleksandar Todorović, Beograd. Ako sam u tom trenutku u Hrvatskoj onda: Aleksandar Todorović, Pula.

 

 

aca-kia

7 savjeta za kupnju automobila putem oglasnika

Rabljeni Golf V se teško prodaje!

 

Najpouzdaniji rabljeni

2-testovi-automobila-960x160px-1

Kako kupiti rabljeni auto

Ovo su najbolji i najgori rabljeni automobili

Brtva glave motora Stoji od 100 do 500 kuna

Servis turbo punjača

Filtar čestica čađe izaziva opasno razrjeđivanje ulja

Rabljeni: Seat Leon TDI

Rabljeni: Opel Vectra

Upozoravamo: Zrak u sistemu

Kako uočiti neispravnost amortizera?

Popravak letve volana ili zamjena novom?

 

Ako kupujete nov ili rabljeni automobili pošaljite pitanje, cijena odgovora je 190 kuna.

golf-rabljeni

1 komentar

  1. Nije naveden optimalan benzinski motor za taj Passat, 1.6 FSI 115 KS. Za razliku od običnog od 102 KS, auto sasvim solidno ide, a manje i troši jer je direktno ubrizgavanje. Naravno tu je i odlični 1.8 TSI 160 KS uparen sa 7-brzinskim DSG-om, ali mu je i cijena osjetno viša.

    ——

    Odgovara A.Todorović: Upravo je 1.6 FSI najgori motor ikada proizveden u VW-u. DSG menjač? To je menjač koji se najviše kvari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *