Smije li policija proći kroz crveno s upaljenim rotirkama?

Upaljena rotacijska svjetla i sirena ne znače da policija i ostale službe koje imaju takve znakove imaju i pravo prolaska kroz crveno, a riječ je o nepisanom pravilu.

Često se na prometnicama mogu vidjeti vozači koji nevoljko propuštaju vozila hitnih službi ili policije čak i kad imaju upaljenu rotirku i sirene.

Kupujem auto: Da li je ovaj Opel za preporuku?

2-testovi-automobila-720x160px-1

Pitajte Aleksandra Todorovića

Međutim, potrebno je znati da ih je u prometu obavezno propustiti, bez obzira o kome se radi. Naime, takva su vozila u tim situacijama izuzeta od mnogih prometnih propisa.

Odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se na vozila službe hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova i vojne policije, kad posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, ne primjenjuju odredbe o ograničenju brzine, o propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili pak prelaženja iz trake u traku, o zabrani presijecanja kolone pješaka, obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom te zabrani upotrebe mobitela.

Iznimno, uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila s prednošću prolaska ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila, uključivanju u promet i o zaustavljanju i parkiranju te polukružnom okretanju.

Ruke policajca ‘jače’ od semafora

Što se tiče crvenog svjetla, situacija je drugačija.

Na raskrižju i na drugom mjestu na kojem se upravlja prometom uređajima za davanje znakova prometnim svjetlima, semaforima ili drugim uređajima, crveno svjetlo za sve sudionike u prometu znači zabranu prolaska, naglasili su za Tportal.

Pitajte Aleksandra Todorovića

todorovic-kvarner-test-kia

 

TESTIRALI SMO: Volvo XC90 D5 AWD

TESTIRALI SMO: Toyota Avensis 2.0 D-4D

TESTIRALI SMO: Volkswagen Passat 2.0 TDI

TESTIRALI SMO: Kia cee’d 1.6 CRDi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *