Što kupiti: Alfu 159 ili Vectru?

Pitanje: Trenutno sam u Njemačkoj i planirao sam ovdje kupiti automobil do 3.000 eura, našao sam par primamljivih primjeraka Opel Vectre C (prednost imaju karavan verzije, ali šansu dajem i sedan verziji), također sam pronašao i dvije Alfe Romeo 159 SW 2.0 jts 2002 i 2003 godište.

I sada, nakon sto sam čitao Vaše članke o Opel Vectrama, pa potom o autima u Njemačkoj, više ne samo da ne znam koji automobil da kupim, nego ne znam da li uopće da kupujem automobil u Njemačkoj ili u Hrvatskoj. Pa bih Vas molio mišljenje oko toga. I još jedno pitanje, da li je bolje od privatnog prodavatelja kupovati automobil ili od auto dealer-a?

Nikola Đaković

Kupujem Megane IV – Zašto samo 3,5 za kvalitetu?

logo-tst-hr

alfa-159-a-todorovic

Odgovara Aleksandar Todorović: Uvaženi gospodine Đakoviću, dugujem vam prije svega jednu veliku ispriku, jer zbod admin podešavanja, koja nisu bila kako treba nisam dobio vaš mejl. Čitam ga tek danas. Krivo mi je jako što vam nisam mogao pomoći u pravom trenutku.

Morate znati gospodine Đakoviću da se Alfa 159 proizvodi od 2006.godine. Ako želite Alfa Romeo koji je proizveden 2002 – 2003.godine, može kupiti Alfu 156, koja nudi manje bezbednosti i komfora, ali više zabave za vožnju. Preporučam motor 1.9 JTD sa 110, odnosno 115 KS, on je zaista kvalitetan i pouzdan. Snažniji 1.9 JTD 16V nudi bolje performanse, ali je ipak kraćeg životnog vijeka, ni puno kvalitetniji od VW-ovih 1.9 TDI (PD) motora.

Motori 2.0 JTS lijepo zvuče, lijepo rade i nude stvarno dobra ubrzanja, ali do sada nisam uspio pronaći Alfu koja ne srče ulje. Sigurno da takva postoji, ali je i to upitno.

Vectra C ima iste motore kao Alfa Romeo 159, ali su i Opelovi agregati 2.0 DTI odnosno 2.2 DTI prilčno dobri.

Najmudrije kupiti Vectru C, ukoliko želite auto sa benzinskim motorom. Za preporuku je agregat od 2.0 litra, on nudi dovoljno snage za pristojne performanse. Ako je redovito održavan može vas jako dugo služiti.

Njemačka je atraktivno tržište za rabljena vozila. Ponuda je bogata. Imajte na umu da je sigurnije kupiti kod dilera, ali ponuda tako starih automobila je kod njih puno manje.

Ja vam preporučam da kupite neki rabljeni auto u Hrvatskoj. Ipak ima dosta korektnih dilera primjerice u Zagrebu, i Osijeku, koje vam mogu preporučiti. Ali oprez! Nitko ne zna 100% kakav auto zapravo prodaje, jer rabljeno je rabljeno.

Pitanje iz Mostara: Što kupiti za 7000 eura?

Rabljeni Scenic, C4 ili 500L?

Rabljena Škoda Yeti TSI loša kupnja?

Koji je bolji: Astra H ili Focus II?

Pitanje iz Splita: Da li Volvo XC60 vrijedi 39.000 evra?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *