Svi proizvođači dizelskih motora varaju

Prijevare otkrivene u Volskwagenovu skandalu s lažiranjem emisije ispušnih plinova samo su vrh ledene sante jer nijedan proizvođač automobila s dizelskim motorima ne poštuje norme EU-a u ispuštanju dušikova dioksida (Euro 5 i Euro 6), pokazuje studija nevladine organizacije Europska federacija za promet i okoliš (T&T).

NOVI DS 4 I DS 4 CROSSBACK U HRVATSKOJ!

VW prekršio zakone o zaštiti potrošača u EU

2-testovi-automobila-960x160px-1

T&T je mjerio emisije u 230 modela automobila s dizelskim motorom, a rezultati su poražavajući – četiri petine tih automobila prodanih od 2010. do 2014. koji u laboratorijima pokazuju da su u skladu s normom Euro 5 (180 g/1000 km), troše u stvarnosti tri puta više od dopuštene norme.

Slično vrijedi i za normu Euro 6 (80g/1000 km) – dvije trećine automobila prodanih od početka 2015. godine prelazi gornju dopuštenu granicu. Najmanji zagađivači prema Euro 5 su Seat, Honda, BMW, Ford i Peugeot.

Kada je u pitanju norma Euro 6, najveći zagađivači su Fiat i Suzuki, čiji motori ispuštaju 15 puta više od dopuštene razine, a slijede Renault-Nissan i Opel/Vauxhall.

Volskwagen u pogledu norme Euro 6 ima najbolje rezultate, ali i dalje njegovi automobili ispuštaju dvaput više od dopuštene razine.

Ukupno, oko 29 milijuna tih „prljavih“ automobila voze po europskim cestama, a najviše njih u Francuskoj – 5,5 milijuna, zatim u Velikoj Britaniji 4,3 milijuna i u Italiji 3,1 milijuna.

Povećane razine ugljikova dioksida u urbanim sredinama u Europi dovode do prerane smrti čak 72.000 osoba godišnje, ističe T&T.

Njemački proizvođač Volkswagen u rujnu prošle godine je priznao da je u 11 milijuna svojih dizelskih motora ugradio uređaje koji su omogućili da na testovima ti automobili pokazuju manju emisiju od stvarne. Izvor: Hina, N1.

VW prekršio zakone o zaštiti potrošača u EU

NOVI DS 4 I DS 4 CROSSBACK U HRVATSKOJ!

TESTIRALI SMO: Kia cee’d 1.6 CRDi

TESTIRALI SMO: Volvo XC90 D5 AWD

TESTIRALI SMO: Kia Pro Cee’d 1.6 CRDi

TESTIRALI SMO: Renault Captur 1.5 110 dCi Stop & Start

TESTIRALI SMO: Kia Sorento 2.2 CRDi AWD

2-testovi-automobila-720x160px-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *