TESTIRALI SMO: Peugeot 308 Allure 1.6 eHDi

Zasluženo ”Car of the Year”! Odmah po predstavljanju novi je Peugeot 308 jakim adutima snažno uzdrmao konkurenciju. Skladan dizajn, odlična PSA EMP2 platforma i vrlo uvjerljiva kvaliteta u svim detaljima ne ostavljaju mjesta bilo kakvim kritikama. Tu su i savremeni pogonski agregati te bogati paketi opreme što uz obilje prostora u putničkom prostoru i prtljažniku P308 lansira na lidersku poziciju u klasi. Moj testni automobil sa izvrsnim 115 KS snažnim dizelašem do registracije košta 41.201 KM.

Tekst: Alden Hadžagić urednik Autoveb.com

autoveb_com_logo_final_385x90px

logo-tst-hr

 

Uz sve prisutne crossovere proizvođačima automobila najinteresantnija je ”C” klasa automobila jer donosi zaradu koja predstavlja temelj za sve buduće aktivnosti. Stoga ne ćudi što je francuska grupacija PSA uložila velike sredstva u razvoj potpuno nove modularne platforme EMP2. Prva iskustva stekli smo tokom dužeg druženja sa novom generacijom Citroena C4 Picasso. Već tada smo shvatili da se radi o odličnom temelju na kojem će se izgraditi cijeli niz novih modela…

U martu mjesecu ove godine naša je redakcija u Ženevi prisustvovala dodjeli laskave titule ”Car of the Year” koja je pompezno dodijeljena novom Peugeotu 308. Tada smo detaljno, bez prilike za vožnju, razgledali automobil. Zaključili smo da je dizajn ”ispeglan” do najsitnijih detalja. Slobodni smo reći da ovako pozitivne reakcije nisu bile još od predstavljanja prve generacije modela 206. Izostanak  neobičnih detalja, koji su (pre)često čisto pretjerivanje, kod mnogih budi asocijacije na ovdje obožavane njemačke automobile. Radikalan zaokret u dizajnu očigledno je pun pogodak.

308-alden-autoveb

Tvorci novog Peugeota 308 istiću da su inspiraciju tražili na deteljima više nego atraktivnog koncepta SR1. Naravno, sve je prilagođeno visoko serijskom automobilu pa određena smirenost ne čudi. Dizajneri su postavili oku ugodan balans ravnih i zaobljenih linija a isto se može reći i za odnos limenih i staklenih površina. Kao posebno interesantne detalje izdvajamo svjetlosne grupe.

308-3

Prednje, u paketu opreme Alure, raspolažu sa Full LED tehnologijom. Uz atraktivan izgled omogućavaju besprijekornu vidljivost pa ih svakako preporučujemo svima jer zaista vrijede svakog novčića. Ništa manje nisu zanimljiva ni zadnja LED svjetla koja se idealno uklapaju u zaobljenu cjelinu.

Karoserija je skrojena tako dobro pa nema sumnje da će moderno izgledati i poslije 6-7 godina.

Temeljite promjene pretrpio je i interijer. Odmah po otvaranju vrata mogu se primijetiti da kvaliteta zrači i iz najsitnijih detalja. Naravno, pod tim se podrazumijevaju i odlični ugradbeni materijali koji ionako pozitivan ugođaj dižu na još viši nivo. Sjedanjem na vozačku poziciju odmah se primjete instrumenti na neočekivano visokom mjestu. Ideja je preuzeta iz modela 208 i 2008. Jednima se sviđa a drugima, koji su izgleda u večini, ne. Za dobar pogled na instrumente potrebno je mali, jajasti, kožom obloženi sportski volan spustiti u krilo… Istine radi recimo da je sve stvar navike te da se poslije 2-3 dana vožnje ovaj krajnje neobičan položaj smatra isto ugodnim kao i onaj tradicionalni. Ali, također istine radi, recimo da je čista demagogija uvjeravanje kupaca da se instrumenti vide i kada je volan postavljen na uobičajeno mjesto. Ne vide se i tačka!

kokpit

Na vrhu centralne konzole postavljen je kolor displej osjetljiv na dodir. Dijagonala od bezmalo 10 inča (preciznije 9,7”) omogućava odličan pregled svih informacija uključujući i grafiku preciznih prednjih i zadnjih parking senzora. Obzirom da smo na isti displej naišli u novijim Citroenovim modelima rukovanje nam nije zadavalo nikakve probleme a sigurni smo da neće ni onima koji se prvi put susreću sa PSA touch screenom. Sa strana displeja nalaze se jasno označene kratice za direktan ulazak u željeni meni. No, to nije sve jer se i na gornjem dijelu nalaze aktivne ikone za jednostavnije podešavanje klima i audio uređaja. Može se reći da se zapravo radi o klasičnom tablet uređaju…A zahvaljući njemu mogu se izbjeći mnogobrojni prekidači čime se dobiva elegantniji i praktičniji kokpit. Ergonomija je zaista uzora (sjetimo se modela 307 i 407 na čijim se centralnim grebenima nalazilo ”bezbroj” tipki).

308-1

U putničkom prostoru vlada raskošna ponuda prostora na svim pozicijama. Iako je međuosovinski razmak od 2.620 mm u prosjeku klase dizajneri su uspjeli napraviti ugođaj kao da su osovine razmaknute barem 7-8 cm više. Naš paket opreme Allure podrazumijeva prednja sportski profilisana sjedišta. Uz neospornu udobnost daju više nego konkretnu bočnu potporu prilikom brzih prolazaka kroz krivine za koje je P308 itekako sposoban. Na zadnju djeljivu klupu mogu se smjestiti tri odrasla putnika. Logično, ugodnije je ako su samo dva jer u tom slučaju mogu koristiti ugodni naslon za ruke sa ugrađenim držačima za boce s pićem. Na poleđini sjedišta postavljena su mala vrata kroz koja se mogu ugurati duži predmeti kao što su skije na primjer.

308-2

Tokom testa uvjerili smo se da visoki komfor vlada u svim uslovima vožnje. Uz uzornu ponudu prostora zasluga je to i raskošne opreme (spisak u posebnom okviru). Za potpun ugođaj zaduženo je unutrašnje LED osvjetljenje…

P308, za razliku od mnogih kompakta čiji je prtljažnik ispod očekivanja, nudi sasvim solidnu zapreminu. Ovisno da li se kupac odlučio za rezervni točak ili set za krpanje guma zapremina se kreće  od 420-1.228  do 470-1.309 litara. Jednostavnim manipulacijama nasloni sjedišta se po želji obaraju čime se dobiva željena konfiguracija. Istaknimo da se na nosaču zadnje police nalazi 12v utičnica koja može služiti za napajanje prenosnog hladnjaka ali i za punjenje mobitela nekog od putnika sa zadnje klupe.

Prave vrijednosti Peugeota 308 nalaze se u unutrašnjosti. Obzirom da smo vozili sve konkurente odgovorno možemo tvrditi kako francuski hatchback nudi najviše.

Grupacija PSA poznata je po odličnom 1.6 litrenom dizelskom motoru. S vremenom su došle razna poboljšanja čije su rezultat solidne performanse uz malu potrošnju goriva.

Uostalom, najbolji je dokaz čak 7 miliona vozila isporučenih sa jednom od verzija ovog motora. Oznaka e-HDi otkriva da se radi o varijanti sa posebnim osvrtom na ekologiju što podrazumijeva serijski sistem ”start-stop”. Maksimalna snaga od 115 KS dostupna je 3.600 obr/min dok je obrtni momenta maksimalnu vrijednost od 270 Nm ostvaruje na 1.750 obr/min.

motor-peugeot

Snaga se na prednju osovinu prenosi preko manuelnog mjenjača sa 6 stepeni prenosa. Ovu priliku koristimo za posebne pohvalu transmisiji. U odnosu na prošle, prilično neugledne, PSA mjenjače ovaj donosi niz prednosti među kojima izdvajamo brzo i precizno ukapčanje željenog stepena prenosa. Ali, iste pozitivne kritike idu i na račun prenosnih odnosa. Kao pozitivne posljedice javljaju se dobre performanse i niska prosječna potrošnja goriva.

Ubrzanje od 0 100 km/h savlada se za 10.9 sekunda dok maksimalna brzina iznosi pristojnih 191 km/h. Test smo završili sa prosječnih 5,6 litara. Na zagušenim gradskim ulicama dionica od 100 km iz rezervoara isprazni od 7 do 8 litara dok se na regionalnim cestama prosječna potrošnja bez ikakvih problema kreće u okviru 4,5- 5 litara. Pažljivi vozači moći će postići prosječnu potrošnju od svega 4 litra.

308-autoveb

Da se radi o sasvim novom modelu postaje jasno već tokom prve vožnje. Platforma EMP2 daje do sada neviđen odnos preciznosti upravljanja, držanja podloge i udobnosti. Iako je ukupna masa pristojnih 1.4 tona P308 ponaša se neočekivano agilno. U slučaju potrebe za bilo kakvim korekcijama putanje od velike je pomoći precizan progresivni servo mehanizam volana. U takvim situacija do izražaja dolazi i mali sportski volan čija je funkcionalnost nesporna. Vijugav i prilično klizav asfalt na relaciji Sarajevo – Tuzla i nazad na najbolji je način pokazao sve kvalitete PSA platforme- P308 držao se podloge kao da je šinama. Čak ni u graničnim područjima nije došlo do klizanja zadnjeg (preupravljanje) i prednjeg (podupravljanje) dijela. Neutralno ponašanje otkriva znalački postavljen balans cijelog automobila. Sigurni smo da je ista osnova sposobna bez problema podnijeti motore sa znatno više snage. Ne smijemo zaboraviti ni efikasnu zvučnu izolaciju.

Kako se test bližio kraju tako sve više bili uvjereni da je laskava titula ”Car of the Year 2014.” otišla na pravu adresu. Jer Peugeot 308 nudi sve ono što se očekuje od modernog savremenog automobila- dobro pogođene pogonske jedinice, skladan dizajn i ugodna unutrašnjost. S pojavom P308 gužva u profitabilnom ”C” segmentu postala je veća a samim tim borba za kupca žešća. Sudeći po dosadašnjim tržišnim podacima iz razvijenijih EU zemalja P308 je pun pogodak jer ima korektan odnos cijene i onoga što nudi. Bogato opremljeni model kao na našem testu sa opjevanim dizel motorom dobiva se u zamjenu za 41.201 KM na šta treba dodati troškove prve registracije.

autoveb_com_logo_final_385x90px

DRUGO MIŠLJENJE:

Aleksandar Todorović, glavni urednik autoveb.com, Najboljiauto.com i Testoviautomobila.Net Hrvatska

A-Todorovic-DSCN3685

Peugeot 308 se na autoputu ponaša bolje od Golfa VII, Audija A3 ili nove Mazde 3. Peugeot 308 konstruisan je na sofisticiranoj EMP2 (Efficient Modular Platform 2) platformi. Zahvaljujući boljoj aerodinamici i težini manjoj za 140 kg u odnosu na stari model, prosečna potrošnja je spuštena na 3,6 litara. Peugeot ima u rukama kartu za izlazak iz ponora, jer je nova 308-ica ubedljivo najbolji model C segmenta u ovom trenutku.

 Foto: Branka Todorović

DSCN8623 Peugeot je uvek znao da osmisli avangardne, drugačije automobile od konkurencije. Mora im se priznati da nikada nisu nikoga kopirali kada je dizajn u pitanju. Peugeot je uvek imao svoj stil, svoj šarm, svoju filozofiju linija i gledanja na svet automobila. Peugeot je svetski brend koji je dobio svoju novu veliki šansu na tržištu Kine. Amerika je za Peugeot “neprobojna tvrđava” i Francuzima zbog toga nije nimalo lakše u odnosu na konkurenciju. Danas nova 308-ica inženjere Renaulta baca u očaj, jer je ona za klasu bolji automobil od Megana u svim segmentima. Tačnije, niko u ovoj klasi nema tako dobro izbalansirano oslanjanje, tako štedljiv, tih i uglađen motor, tako dobro pogođen menjač, tako impresivne farove (LED) i prosto odličnu zvučnu izolaciju.

Dizajn 308-ice je moderan i originalan, ali i umeren. Ovo je atraktivan automobil sportskih linija, upadljiv, ali ne i “prepotentan”. Nema čak ni onog luksuza kojim odišu Peugeotovi modeli − nos nove 308-ice je istančaniji i manje napadan, kao da je Peugeot odlučio da tržištu ponudi model koji će voleti sve generacije. Staro ime za daleko bolji, moderniji i savremeniji francuski kompakt sa šarmom kupea iza sebe skriva prefinjeno i izvrsno podešeno ogibljenje.

Dok Škoda neprijatno poskakuje, Peugeot samo klizi. Dok Škoda šumi, Peugeot izvrsno zaustavlja sve šumove od točkova. Zato je Peugeot 308 i postao auto godine. Svakako, Rapid je jeftiniji, s tim da 308-ica ima bolju serijsku opremu i mnogo bolji kvalitet ugrađenih materijala. Takođe, vozne osobine su na strani Peugeota, jer najbolje koči, najkasnije podupravlja, a ima i najefikasnije farove u klasi (Full LED).

DSCN8713    Pozadi nema puno mesta: 308-ica je najgora u klasi po ponudu prostora.

Ogromna razlika nije samo u temeljnijem ogibljenju, odličnoj trakciji koja pruža bolji prenos snage na podlogu, već i kada je težina vozila u pitanju. Novi Peugeot 308 je u proseku lakši za čak 140 kg od konkurencije. Manja težina znači i manju potrošnju, bolja ubrzanja i međuubrzanja, i bolji raspored težine na osovinama. Odlična aerodinamika od Cw-0,28 jedna je od najboljih u klasi. Ovaj automobil ima i najkraći zaustavni put u klasi. Pri brzini od 100 km/h, Peugeot se maksimalno natovaren zaustavlja za 35,5 m, što je za metar efikasnije od najboljeg nemačkog automobila, Golfa VII. Što se fadinga tiče, on je jako slabo izražen. Uz prilično mekano, ali i dobro izolovano oslanjanje, 308-ica je izuzetno ugodno prevozno sredstvo koja veoma malo zamara putnike, a još manje vozača. Šteta je samo što nedostaje mesta na zadnjem sedištu, pa je 308-ica veoma ugodna za duža putovanja, ali samo udvoje (mnogima to neće smetati). Buka od samo 71 dB pri brzini od 130 km/h predočava da ovaj Peugeot spada među tiše modele u klasi, odnosno, da putnike zamara buka istog intenziteta kao i u BMW-u seriji 1.

DSCN8680

Peugeot je ovo mogao i bolje

Preglednost automobila je očajno loša. Kome ovo bude prvi automobil u životu, naučiće dobro koliko koštaju branici i njihovo farbanje. Varijabilnost je u proseku klase, ali na zadnjem sedištu ima dovoljno mesta samo za decu, praktično kompletna konkurencija u “Golf” klasi nudi više mesta, odnosno mnogo više (Honda Civic). Nije prijatno ni to što je nosivost neprijatno mala, samo 436 kilograma. Konačno, kod svih Peugeota, garancija je sada četiri godine, što naše kupce veoma veseli, ali je ograničenje kilometraže na više nego skromnih 80.000 km, što kupce ovog ne baš jeftinog automobila nagoni na sumnju u kvalitet ovog automobila, što je velika šteta. Jer, Peugeot 308 je u svakom pogledu daleko udobniji, tiši, dinamičniji, upravljiviji i stabilniji od kompletne konkurencije. Osnovni benzinac od 82 KS je “uvreda” za ovako dobar automobil, konstruisan za velike brzine, i veoma zahtevne vozače, kada je u pitanju dinamika vožnje. Kome je Peugeot namenio ovaj agregat? Pa danas i dame jure auto putevima 200 km/h, zar ne?

Kome je namenjen ovaj automobil?

Ako sve već vlasnik nekog Peugeotovog automobila, siguran sam da sada, kada Peugeot ima najbolji automobil u kompakt klasi, nećete odabrati neki drugi automobil. Ljubitelji japanskih automobila ipak neće birati 308-icu za svoj novi automobil, što je možda i dobro, jer su očekivanje ovih vozača i prevelika kada je pouzdanost u pitanju. Kvalitet novog Peugeotovog motora 1.6 HDI sa samo 8 ventila je daleko bolji, kao i menjača, a sa pocinkovanom karoserijom i korozijom Peugeot nikad nije imao probleme. Kupci Opela će biti zadovoljni, a kupci Forda prosto zadivljeni, jer se nova 308-ica ugodno i stabilno vozi, kao da je u pitanju Ford, ali sa dodatnom mekoćom, finoćom i odsustvom buke, uz primetno bolji kvalitet enterijera. Toyota, Mazda i Honda nude kvalitetne modele, ali ako menjate auto na 5 godina, janaski modeli ne moraju biti vaš izbor br.1, zar ne?

 

 

autoveb_com_logo_final_385x90px

Tehnički podaci:

Peugeot 308 Allure 1.6 eHDi FAP

Dužina: 4.253 mm, širina: 1.863 mm, visina: 1.457  mm, međuosovinsko rastojanje: 2.620 mm.

Motor: 1.560 ccm, 115 KS pri 3.600 obr/min, 270 Nm pri  1.750 obr/min*  mjenjač: manuelni sa 6 stepeni prenosa*  prtljažnik: 420-1.228 sa rezervnim točkom (470-1.309 sa setom za krpanje guma)*   prosječna potrošnja na testu: 5,6 l / 100 km  *  ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10,9 s * maksimalna brzina 191 km/h * cijena testnog automobila: 41.201 KM *

N1-automobili-960x160

 

logo-tst-hr