TESTIRALI SMO: Peugeot 508 Allure 2.0 HDi

Od predstavljanja 2010. godine u Parizu do danas Peugeot 508 nametnuo se kao ozbiljna poslovna limuzina. Iako je konkurencija najblaže rečeno snažna Peugeot 508 ima puno aduta među kojim izdvajam: odličan dizajn, raskošnu unutrašnjost, uzornu finalnu obradu i izvrsnu pogonsku grupu.

Zamjena za 407 i 607 pokazala se kao pun pogodak na mnogim tržištima. Cijena testnog automobila sa dodatnom opremom do registracije je 57.538 KM s tim da se isti, bogato opremljeni model, ali bez dodatne opreme može dobiti za 50.094 KM. U cijenu je uračunata garancija od 4 godine uz ograničenje od 100.000 km.

Tekst: Urednik Alden Hadžagić

autoveb_com_logo_final_385x90px

Iako Peugeot i Citroen na tržištima nastupaju odvojeno neki detalji otkrivaju blisku srodnost. S vana se mogu primijetiti retrovizori identični kao na Citroenu C5, kvake za otvaranju vrata iste su kao na Citroenu DS4. Ni unutrašnjost nije lišena transplantacije dijelova. Ništa loše ali red je spomenuti.

N1-automobili-960x160

Sa prednje strane primjetan je novi Peugeotov dizajnerski izražaj. Maska motora, odbojnik, svjetlosne grupe i hauba na kojoj se ponosno istiće lav (ispod je za svaki slučaj stavljeno i ime Peugeot) djeluju limuzinski skladno. Isto se može reći za bočne stranice dok zadnji dio izaziva male polemike.

alden-508

Jednima je nezgrapan, drugima neobičan a trećima je simpatičan. Bilo kako bilo dizajneri su bili pod pritiskom inženjera iz ”vazdušnog tunela”. Konačni estetski rezultat može biti predmet rasprava ali cW od 0.27 ne. Fluidna linija karoserije lakše probija zrak a kao prijatna posljedica dolazi manji šum vjetra. U gradskom ciklusu vožnje to je manje bitno dok u prirodnom okruženju 508-ce, auto putu, manja buka itekako godi svim putnicima.

logo-tst-hr

Instrumenti u Peugeotima tradicionalno su odlični. Velika preglednost uz obilje lako dostupnih informacija gode svima. Mi smo posebno oduševljeni sa tri mala okrugla instrumenta iznad obrtomjera i brzinomjera. Na njima se može saznati temperatura ulja u motoru (pravi sportski detalj), nivo goriva u rezervoaru i temperatura motora. Pravo je to osvježenje u doba kada većina proizvođača izbacuje čak i uobičajeni instrument temperature motora. Ispod se nalazi pregledni info displej a lijevo i desno veliki obrtomjer i brzinomjer.

volan-508

Na donjem dijelu zaravnati kožom obloženi volan dobro ”sjedi” u rukama. Krcat je komandama na koje se poslije kraće upotrebe brzo navikne. Međusobni položaj nožnih pedala, ručice mjenjača, volana kao i svih komandi jasno stavlja na znanje kako se na polju ergonomije utrošilo dosta radnih sati. Izdašno podešavanje sjedišta i multifunkcionalnog volana većini će dopustiti pronalaženje ugodnog položaja.

Prednja sjedišta dobar su kompromis između sportskog i limuzinskog ugođaja. Izraženi bočni profili dobro drže tijelo za vrijeme brzih vožnji po krivinama. Ugodna tvrdoća sjedeće površine pogodna je za duža putovanja dok podesivi naslon za glavu podiže sigurnost na višu razinu.

508

U našem testnom automobilu prednja su se sjedišta namještala elektro motorima. Posebno hvalimo podešavanje dužine sjedeće površine a i grijanje iste doći će na svoje s dolaskom hladnijih dana. Između sjedišta nalazi se centralni pretinac sa poklopcem koji se otvara na stranu. Takvo rješenje postalo je zaštitni znak  Peugeotovih modela novije generacije. Uz čuvanje privatnosti (suvozač teško može vidjeti šta je unutra) lakše se otvara. Gornja površina je klizna pa se može naštimati ugodan oslonac za laktove.

U prednjem dijelu ne nedostaje pretinaca. Ispred suvozača nalazi se impozantan ”pretinac za rukavice”, iznad komandi audio uređaja skrivena su dva nosača za boce s pićem. Istaknimo da lijevi nosač može zasmetati vozaču prilikom okretanja volana ali nije zgoreg da postoji.  Prijatno iznenađenje zateklo nas je u zadnjem dijelu putničkog prostora. Rekordni međuosovinski razmak obećavao je raskošnu ponudu prostora za noge a padajuća linija krova ne i za glave. Greška! Na zadnjoj, separatno djeljivoj klupi, ima obilje prostora u svim smjerovima. Čak ni treći putnik nije višak.

508-alden

Naš testni automobil došao je sa paketom opreme Allure koji sadrži sve što putnicima treba. Između ostalog tu su: automatsko uključivanja svjetala i brisaća, električno podešavanje lumbalnog dijela vozačevog sjedišta ( u četiri smjera), električna brava za sigurnost djece, dvozonski klima uređaj, kožni paket, električni paket, parking senzori, LED osvjetljenje unutrašnjosti…Uz adekvatnu nadoplatu dolazi automatsko aktiviranje/deaktiviranje dugih svjetala, bi-xenon farovi, električna parkirna kočnica, izvrsni JBL audio sistem, navigacija, head Up displej….

Zahvaljujući velikom međuosovinskom razmaku dobiven je prtljažnik impozantne zapremine- 515-1.581 litara. Briga o akustičnoj izolaciji vidljiva je i u prtljažniku. Ispod glavne obloge krije se još jedna iznad rezervnog točka. Recimo da je 508 akustički dobro izoliran. Nema napornih šumova vjetra niti uspavljujućeg brundanja dizelaša.  Sve skupa unutrašnjost zaslužuje visoke ocjene. Dozu luksuza na viši nivo podiže ugodno osvjetljenje i krovni prekidači. Po noći unutrašnjost djeluje slično kao u avionu.

sedista-508

Mi smo na test dobili jaču izvedbu 2.0 HDi-a sa 163 KS uparen sa manuelnim mjenjačem sa šest stepeni prenosa. Maksimalna snaga oslobađa se pri 3.750 obr/min dok je pik obrtnog momenta od 340 Nm prisutan u intervalu 2.000-3.000  obr/min. Turbo punjač promjenljive geometrije nabija pritisak do 1.3 bara što garantira brzo i temeljito punjenje cilindara gorivom smjesom. Iako motor nije najnovijeg datuma udovoljava svim ekološkim standardima. No, bh. kupcima od toga je važniji miran i kultiviran rad u cijelom radnom opsegu. Manuelni mjenjač sa šest stepeni prenosa dodatno istiće velike potencijale modernog dizelaša. Ubrzanje od 0 do 100 km/h završi se za 8,6 sekunda. Maksimalnu brzinu od 226  km/h lako se dohvati na auto putu. Obzirom da 508 sa dva putnika ima masu od, prosječno, 1.5 tona rezultati su tim uvjerljiviji.

g-508

Prosječna potrošnja na regionalnim cestama lako se drži u granici do 6 litara. Na auto putu, blago kršeći propise, putni računar ispisuje vrijednost od 7.2 litara dok se gradskih 8.4 litara može smatrati kao odličan podatak. Svi rezultati dobiveni su sa uključenim svjetlima, klima i audio uređajem. Rezervoar zapremine 72 litra u svakom je slučaju dovoljan za autonomiju veću od 1.000 km.

logo-tst-hr