TESTIRALI SMO: Volvo XC90 D5 AWD

Gotovo pola stoljeća Volvo je proizvodio daleko sigurnije automobile od BMW-a, Audija i Mercedesa, ali to nije bilo dovoljno da se ovaj brand izbori s konkurencijom. Volvo je prije dvanaest godina izbjegao bankrot zahvaljujući kineskim investitorima, a danas nudi jedan tehnološki superioran SUV pored kojeg Mercedes GLE, stari model s novim imenom, izgleda zastarjelo, dok je XC 90 ispred svog vremena.

XC90 predstavlja manifest novog dizajnerskog stila, a nastao je na potpuno novoj modularnoj platformi SPA (Scalable Product Architecture). Ujedno je i prvi Volvo koji koristi isključivo četverocilindrične dvolitarske Drive-e turbo motore, ali i prvi koji se nudi kao plug-in hibridna verzija. Sve verzije imaju pogon na sva četiri kotača, ali XC90 ipak nije pravi terenac kao što je to Toyota Land Cruiser.

Zahvaljujući kompaniji VCAG, testirao sam tjedan dana u Hrvatskoj ovo remek-djelo na četiri kotača. Moram priznati da mi je bilo izuzetno teško da mu nađem mane, jer je u svemu nadišao uglednu njemačku trojku.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović urednik Najboljiauto.com  i  Testoviautomobila.NET

Kina je oživjela i sačuvala brand Volvo. Prije svega, jer je ponudila otvoreno tržište automobilima proizvedenim u Švedskoj, i jer su Kinezi kao kupci vrlo pragmatični: kupuju one modele koji najviše nude za uloženi novac. Kineski investitori su tražili od švedskih inženjera ono što se oni nikada do sada nisu usuđivali – da izrade automobil koji je bolji od Mercedesa u svakom pogledu.

U prvih par godina po preuzimanju Volva od strane kineskog investitora, inženjeri u Goeteborgu su uvjeravali Kineze da je njihov plan previše ambiciozan i da nije moguće pobijediti njemačku trojku. Švedski inženjeri su predlagali Kinezima da osmisle jeftiniji SUV koji neće puno zaostajati za modelima iz Njemačke. Tvrtka Geely Holding, koja posjeduje brand Volvo, nije prihvatila staru strategiju Šveđana koja je desetljećima doživljavala fijasko. Kinezi su znali da ova gubitnička strategija, koja je trajala pola stoljeća, neće dati rezultate: glupo je uvijek raditi istu stvar i očekivati drugačiji ishod. Zato su natjerali inženjere Volva da naprave bolji automobil od Mercedesa. Rezultat je pred vama: XC 90 je trenutno najbolji SUV na svijetu.

Foto: Branka Todorovićvolvo-aca-todorovic

Pretpostavljam da vam nije poznat podatak da se kineska auto industrija trenutno razvija tri puta brže od japanske industrije u njihovim najboljim godinama (osamdesetih godina prošlog stoljeća). Kinezi su za manje od deset godina ovladali najsofisticiranijom proizvodnjom automobila, za što je Japancima bilo potrebno više od trideset godina kopiranja. Iako kineske kompanije često optužuju za dizajnerski plagijat, oni su inkorporirali hi-tech tehnologiju u svoje brandove (kojih ima preko pedeset) u potpunosti legalno surađujući s Mercedesom, BMW-om i VW-om, jer se u kineskim tvornicama proizvode najluksuzniji modeli ovih brandova. Naglašavam – proizvode, jer kineska prateća industrija proizvodi preko 50% potrebnih dijelova za najsofisticiranije modele u Kini. Dakle, ne radi se samo o pukoj montaži kao što je to, recimo, slučaj s modelom 500L u Kragujevcu. Drugim riječima, kineska auto industrija ima identičnu tehnologiju za proizvodnju svih dijelova kao ona u Njemačkoj, ali joj nedostaje ono ključno da bi uopće mogla parirati njemačkoj trojci u ovom trenutku – a to je imidž! Reputacija marke se mukotrpno stvara i Kinezi su bili svjesni da nije dovoljno da naprave bolji automobil od Mercedesa ako on ima kinesko ime. Zbog toga su kupili Volvo – zbog imena i imidža švedskog branda koji je u svojim zlatnim godinama, s čuvenim modelom 240 (242/244/245), zagospodario američkim tržištem. Kinezi se žele preko Volva nametnuti američkom kupcu, jer njima je europsko tržište u ovom trenutku nedovoljno veliko i atraktivno što se zarade tiče.

Ovaj uvod sam napisao da ne biste pomislili kako je nemoguće da je Volvo XC90 bolji od Mercedesa, da je to plod “usporavanja” Mercedesa ili da ja možda pokušavam predstaviti XC90 u boljem svjetlu nego što to jest. Kinezi su itekako svjesni da nije dovoljno napraviti najbolji auto u klasi da biste pobijedili Mercedes. Japanci, sa svojim premium brandovima Lexus i Infiniti, to još nisu shvatili.

volvo-testoviautomobila

“Malo je poznato da su japanski automobili sedamdesetih godina prošlog stoljeća bili predmet sprdnje u Europi i Americi. Danas to nije tako, jer Toyota je broj 1 u svijetu. Pripremite se da u narednim desetljećima svijetom zagospodare automobili iz Kine s europskim oznakama, jer su tehnološki već na razini njemačke trojke, a sa Volvom XC90 čak i ispred njih. “

Volvo XC90 nadilazi sve moguće standarde kada je sigurnost u pitanju, jer ono što ovaj model ima Euro NCAP i ne testira. Konkurencija na čelu s Mercedesom, Audijem i BMW-om uvelike kopira rješenja s ovog švedskog automobila i kopirat će ih i narednih godina. Ovo je odlično, jer postoji šansa da će njemačka trojka kroz koju godinu u ovoj klasi ponuditi jednako siguran automobil (iako osobno sumnjam) kakav sada nudi Volvo.

Dizajn ostaje originalan i kad otvorite vrata

Volvo je uvijek imao originalan dizajn, ali se on nije baš svima sviđao, posebno kada je riječ o interijeru. Ovoga puta Šveđani su posvetili dužnu pažnju svakoj sitnici. O svemu se detaljno razmišljalo – od središnje konzole rasterećene suvišnih detalja koja dolazi uz veliki ekran osjetljiv na dodir, do ručno izrađene Orrefors kristalne ručice mjenjača. Različiti tipke i prekidači su izbačeni, odnosno, imate najnužnije naredbe samo na upravljaču. Sve naredbe se obavljaju preko zaslona na središnjoj konzoli. Sve je intuitivno i krajnje pojednostavljeno.

Inteligentan automobil je bolji automobil. Tako tvrde Šveđani. Zato je Volvo razvio trenutno najsofisticiraniji sustav u auto industriji, Sensus sustav, koji objedinjuje sve funkcije. Ovaj zaslon koristi infracrvenu tehnologiju kako biste ga, za razliku od standardnih kapacitativnih touchscreen ekrana, mogli koristiti i u rukavicama.

Zanimljivo je i kako se u interijeru modela XC90, zahvaljujući objedinjavanju velikog broja funkcija na središnjem zaslonu, nalazi tek osam prekidača naspram 35, koliki je prosjek u ovoj klasi. Uz glavni zaslon i digitalnu ploču s instrumentima, automobil je opremljen i head-up zaslonom.

Ovaj Volvo trenutno ima bolju trakciju od bilo kojeg njemačkog automobila u klasi. Također je izuzetno upravljiv na brzinama preko 200 km / h, čak toliko da zaslužuje više od najbolje ocjene za stabilnost.

Volvo je uvjerljivo najpoznatiji švedski brand. Švedski čelik i kod ovog Volva čini okosnicu filozofije proizvodnje sigurnih automobila. Inženjeri Volva ne žele se igrati sa standardima Euro NCAP crash testa, već nude putnicima višu razinu sigurnosti od standardiziranog. Kako je izuzetno mali broj njihovih putnika završio u mrtvačnici, bolja reklama za sigurnost nije im ni potrebna. Sigurnost je ono što je inženjerima Volva na prvom mjestu već desetljećima.

Švedski i njemački premium kompakti nude uravnoteženu kombinaciju luksuza, sporta i elegancije, ali i “okus i miris” najskupljih modela ovih prestižnih brandova. Iako im je cilj bio isti, Volvo i Audi s modelom Q7 su napravili “domaću zadaću” na dva sasvim različita načina. Oba automobila oduševljavaju na svoj način, ali se u suštini toliko razlikuju da u stvarnosti ne mogu biti pravi konkurenti, mada tako djeluju na papiru. Volvo je zadržao visoko pozicionirana sjedala i SUV osjećaj u vožnji, dok za volanom Audija Q7 imate dojam da vozite limuzinu s povišenom udaljenosti od tla. Dakle, dva svijeta. Ako više uživate u vožnji nego u novcu, možete odabrati XC90.

Napredno oslanjanje

Model XC90 obilježava početak novog poglavlja u povijesti grupacije Volvo Car, inkorporirajući novu tehnološku inovaciju marke, novu platformu Scalable Product Architecture (SPA). Uz aktivni zračni ovjes na svim kotačima (Four Corner Active Air Suspension), XC90 postaje još svestraniji. Vozač tako može odabrati različite načine vožnje koji zadovoljavaju individualne stilove vožnje i povećavaju svestranost automobila u svim uvjetima vožnje i pri različitim vremenskim prilikama. Uz Comfort, Eco, Dynamic i Off-road načine tu je i režim Individual, koji može biti postavljen prema osobnom afinitetu i stilu vožnje.

Automatski odabir visine i podešavanje visine vozila pri velikim brzinama, kada se ovjes automatski spušta za 10 mm pri brzinama od 100 do 120 km / h, doprinose stabilnosti i udobnosti.

Ovaj automobil vam ugađa u svakom trenutku. Za lak ulazak i izlazak, oslanjanje spušta vozilo za 40 mm kada je motor ugašen. Automobil ostaje spušten do trenutka pokretanja motora. Nije tako drastično podizanje automobila kao kod legendarnog Citroëna CX, ali je primjetno.

Da bi se olakšao utovar i istovar, zadnji kraj Volva XC90 može se spustiti za 50 mm pritiskom na prekidač u prtljažniku.

Brake Support sustav moram posebno pohvaliti. On pri kočenju priprema automobil za naglo zaustavljanje pomicanjem kočionih pločica vrlo blizu diskova kada se gas naglo otpusti. Emergency Brake Assist pojačava silu kočenja, a tu su i sustavi pomoći pri kretanju na uzbrdici i sustav pomoći pri vožnji nizbrdo Hill Descent Control. Ovaj sustav automatski održava brzinu od 10 km / h prilikom vožnje naprijed, odnosno 7 km / h prilikom vožnje unatrag na nizbrdici. Istra, gdje sam najvećim dijelom testirao mogućnosti ovog Volva, pokazala se idealnom za testiranje, jer čim siđete s ceste, jednostavno je pronaći teren za testiranje svih ovih sustava.

Izgleda bolje nego što kupci Volva očekuju

Ovaj Volvo ima previše jake “bokove” za moj ukus. U dopadljivu bočnu siluetu dobro se uklapa nizak prednji dio, a široka maska hladnjaka ističe farove koji zadiru u bokove automobila. Izraženo zakošena staklo nagovještava dobru aerodinamiku.

Švedska jednostavnost u interijeru kao da “skriva” cijenu i kvalitetu ovog automobila. Plastika jest na razini Mercedesa, kao i finalna obrada, ali je sve odrađeno tipično skandinavski – jednostavnije, umjerenije i svedenije. Ako mislite da njemački automobili imaju “hladan” kokpit, ovaj u Volvu će vam djelovati kao santa leda. Ovaj Volvo dolazi iz nekog drugog svijeta, za neke druge kupce, jer Srbi više vole onu skupu plastiku u Audiju Q7 i skloniji su vulgarnijoj estetici od Skandinavaca.

Foto: Branka Todorivić, Testoviautomobila.Net Hrvatska

volvo-kokpit

Ergonomija je kirurški precizno odrađena – Šveđani su je shvatili vrlo ozbiljno. Na zadnjem sjedištu sjedi se jako udobno, a na prednjim sjedalima idealnu poziciju za volanom lako mogu pronaći i vozači koji su viši od 2 metra, ali i oni koji su oko 160 cm.

Volvo bolji od Mercedesa: najbolji dizelaš je velika prednost

Najveća prednost Volva XC90 u odnosu na Audi Q7, Mercedes GLE (BMW trenutno nema izravnog konkurenta ovim modelima) je niža potrošnja cilindar “manjka” – 2,0-litarski četverocilindrični turbo dizelaš je vrlo lako zamijeniti s V6 dizelašem (ili redovnim petocilindričnim dizelašima), jer vrlo ravnomjerno razvija snagu i pritom zvuči prilično “sportski”.

volvo-motor

Maksimalna snaga motora od 235 KS itekako se osjeti, iako automobil ima 1.600 kg, ali snažan motor ništa ne vrijedi bez pozamašno velikog okretnog momenta od 470 Nm koji je dostupan već pri 1.750 o./min., Pa su međuubrzanja impresivno kratka. Automatski mjenjač je dovoljno učinkovit. Od 100 km / h iz mjesta mirovanja stiže za 7,6 s (izmjereno) – tvornica je skromna – obećava 7,8 s, dok kolege u Njemačkoj nisu postizale bolji rezultat od 8,7 s (pogađajte zašto). Motor hoće povući i sa 1.300 o./min. i kada uđe u crvene obrtaje, ne posustaje. Volvo XC90 je jako dobro izoliran – pri brzini od 100 km / h od putnika dopire buka od 61 dB.

XC90 je najbrži i na stazi postiže prosječnu brzinu od 88 km / h, kod naglog promjena smjera na vlažnoj cesti – Mercedes tek 80 km / h, a to je ogromna razlika.

Treba napisati da Volvo pri 100 km / h do mirovanja potroši 42 metra u najgorem slučaju – maksimalno opterećenje – najgori rezultat – Mercedes čak 44,1, Audi 42,5 m. Kada je samo dvoje ljudi u vozilu, najbolji rezultat je manji od 39 metara.

Dakle, razmišljajte malo na ovu temu. Volvo je siguran za brzu vožnju, a dobro je i što ima uvjerljivo najbolji pasivnu sigurnost u klasi.

volvo-foto-b-todorovic

Ipak ima poneku manu

Maksimalna brzina od 220 km / h je sasvim dovoljna, ali njemački SUV-ovi su brži – imaju snažnije motore s većim obujmom. Audi Q7 je tiši na brzinama od preko 200 km / h. Preglednost nije sjajna, naprotiv, imate dojam da ste za volanom “tenka”, a taj osjećaj i nije jako daleko od istine. Potrošnja bi također mogla biti malo niža (krivac je automatski mjenjač): prosjek na testu je pokazao 7,9 litara, što je kao kod konkurencije, ali pri brzinama preko 190 km / h je prilično žedan i troši preko 15 litara.

Cijene dijelova su paprene, kao kod Mercedesa, a to vrijedi i za redovan servis. Servisa u Srbiji ima jako malo, ali to ne ide na dušu Volvu, zar ne? Promjer okretanja od 12,5 m nikoga neće obradovati (Mercedesu treba tek 12 m). Automatski mjenjač je odličan, ali nije najbolji u klasi, Audi Q7 ima bolji!

volvo

Što ona kaže:

Obožavam ovaj auto! U njemu se osjećam ušuškano i sigurno. Sve je savršeno odrađeno. Čak i nakon deset sati vožnje nema umora u ovom Volvu. U njemu ste zaštićeni od ostatka svijeta, na koji gledate s visine. Ovaj Volvo je iznad kompletne konkurencije. Mercedes, BMW i Audi vam to neće priznati. Precizna mjerenja hoće. Volvo je tiši, stabilniji, udobniji, raskošniji, bolje opremljen i sigurniji. Pored ovih “sitnica”, Volvo ima i najbolji dizajn. Nisam znala da jedan “tenk” može biti tako brz i udoban. Ako ga možete priuštiti, kupite ga!

Kome je namijenjen ovaj automobil?

Volvo XC90 je cjenovno smješten u najviši SUV premium razred, ali automobil proizveden u Torslandi se nudi isključivo s motorima koji imaju manju radnu zapreminu od 2,0 litre (ali su dovoljno snažni – 235 KS, odnosno 320 KS – benzinac), pa vlasnici neće morati državi platiti čitavo bogatstvo kroz poreze i registraciju. Osim toga, niža emisija CO2 ga preporuča ekološki osviještenim vozačima. Ali, Volvo XC90 nije njemački automobil, a preko toga ego većine Srba jednostavno ne može prijeći. Tradicija i ukorijenjene predrasude okreću naše kupce njemačkim brandovima. Nije realno da Volvo XC90 bude najprodavaniji premium kompakt u Hrvatskoj – mi nismo Kinezi – ali, zato je realno da svi oni koji se razumiju u automobile i žele tehnološki najsofisticiraniji SUV za svoj novac neće imati dileme.

volvo

Nemojte poprijeko gledati na XC90 samo zato što si ga ne možete priuštiti ili zato što je osjetno bolji od njemačkih automobila koje obožavate, jer će i vaši omiljeni Mercedesi i Audiji (BMW nema model u ovoj klasi) morati uskoro postati bolji, sigurniji i udobniji, budući da preveliko zaostajanje u auto industriji danas nije dopušteno. XC90 je prekretnica u povijesti ovog branda, jer su Kinezi odlučni u cilju da poraze Mercedes, BMW i Audi u svim klasama sa švedskom značkom na nosu. Hoće li u tome uspjeti? Moj odgovor znate, a vrijeme će pokazati jesam li bio u pravu. Ono što nije uspjelo Japancima s Infinitijem i Lexusom može uspjeti Kinezima s Volvom. Pritom možete mirno spavati, jer će i ovaj model biti “Made in Sweden” (s prišivenim švedskim zastavicama na rubovima sjedala). Stari XC90 poslije dvanaest godina proizvodit će se u Kini, pod nazivom XC90 Classic u tvornici u Daqing, na zapadnom dijelu provincije Heilongjiang. I još jedna sitnica … Kad provedete tjedan dana za volanom ovog automobila, žarko ćete ga željeti kupiti, ne samo zato što će vam biti potpuno jasno da je puno bolji od Mercedesa GLE, već zato što ćete ostati zatečeni koliko je ovaj automobil sam po sebi savršen. Hibridna verzija obećava puno, ali o njoj više kada je budem detaljno testirao. Možda sedam dana vožnje nije dovoljno da se otkriju sve mane, ali sumnjam da ću ikada u životu dobiti ovaj automobil na neki maratonski test. To bi Volvo puno koštalo.

palac-gore Vrhunska, najbolja moguća pasivna i aktivna sigurnost. Izuzetna udobna, temeljna – najbolja zvučna izolacija u klasi. Odličan štedljiv motor od 235 KS, koji je dovoljno elastičan i snažan za pretjecanja. Vrhunsko oslanjanje – pravi kompromis između udobnog i vrlo udobnog ovjesa. Može izdržati bočno ubrzanje od 0,94 g (Mercedes GLA i Audi Q7 samo 0,93). Odlična ponuda prostora, mjesta ima puno i na zadnjem sjedištu. Veliki prtljažnik od 635 litara vrlo varijabilan. Bogata serijska oprema. Odlična kvaliteta, a pouzdanost bi trebala biti još bolja (sad je rano za takve ocjene). Vrlo dobra finalna obrada i još bolja ergonomija. U startu se kupcima nudi i hibridna verzija. Izuzetni malo zamara na duljim putovanjima. Snažna prednja svjetla nude širok i dubok snop – najbolji su u klasi. Najbolje kočnice u klasi (pri brzini od 100 km / h do zaustavljanja prijeđe 39 m). Izvorni, prepoznatljiv dizajn – dopadljiv interijer.

palac-dole (1)

Paleta motora je zaista slaba – samo jedan dizelski motor s dvije verzije snage (također – u ponudi je samo jedan benzinski motor), ali, na sreću, dizelaš po ukusu kupaca u Srbiji, jer je manje radne zapremine od 2.0 litre. Mala nosivost od 470 kg pomalo razočarava: čemu onda tako dobra ponuda prostora, treći red sjedala i veliki prtljažnik? Maksimalna brzina od 220 km / h je manje nego kod konkurencije sa snažnijim motorima. Automatski mjenjač nije brz i usklađen tako dobro kao onaj u Audiju Q7.

Loša preglednost, nepregledni kutovi određeni laserom za 20% daju slabiju preglednost nego kod Audija Q7, ali za 3% bolje nego kod Mercedesa GLE. Relativno slaba servisna mreža – nedovoljno dobar lager rezervnih dijelova. Gubi vrijednost brže od Mercedesa GLE.

Cijena: od 334.800 Kuna

DIMENZIJE: Specifikacije

Duljina: 4.950 mm

Širina: 1.800 mm

Visina: 1.440 mm

Međuosovinski razmak 265 cm

Prtljažnik 635 l

Masa: od 1.940 kg

Odmak od tla (mm): 237/267 (off road mod)

volvo-xc-90

MOTOR: Specifikacije

Obujam: 1.969 ccm

Maksimalna snaga: 235 KS pri 4.250 o / min.

Okretni moment 470 Nm u intervalu od 1750-2500 o./min

PERFORMANSE: Specifikacije

Ubrzanje 0-100 km / h za 7,8 s

Maksimalna brzina 220 km / h

Potrošnja (tvorničko obećanje): 5,7 litara

Potrošnja na testu: 7,9 litara

Euro NCAP crash test: 5 zvjezdica

logo-tst-hr

Dizajn: 5,0

Sigurnost: 5,0

Motor i mjenjač: 4,0

Performanse: 5,0

Potrošnja: 5,0

Cijena i garancija: 4,0

Udobnost: 5,0

Ponašanje na cesti: 5,0

Kvaliteta i pouzdanost: 5,0

Ponuda prostora: 5,0

Prosječna ocjena: 4,8

logo-tst-hr

Opći dojam: 5,0

Paleta motora: 3,0

Mogućnost dalje prodaje: 4,0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *