Vespa -“dolce vite”, napunila 70

Motocikl Vespa, simbol talijanskog “slatkog života”, proslavila je protekli vikend 70. rođendan i unatoč “poznim godinama” prodaje se bolje nego ikad.

Svojim oblikom i zvukom motora koji je ljude asocirao na osu (tal. vespa), slavni moped se u sedam desetljeća postojanja prodao u 18 milijuna primjeraka.

TESTIRALI SMO: Ferrari F430

logo-tst-hr

Kada je Enrico Piaggio krajem travnja 1946. u Firenci registrirao patent za Vespu, namjera mu je bila revitalizirati obiteljsku aeronautičku tvrtku koja je teško stradala u Drugome svjetskom ratu.

Jednog od svojih inženjera, Corradina d’Ascanija, zadužio je da osmisli motocikl koji će kompaniji biti jeftin za proizvodnju, a potrošačima za masovnu kupnju.

D’Ascanio nije skrivao da ne voli onovremene motocikle: bili su neudobni, kruti za upravljanje i prljavi. Rješavajući te probleme jedan po jedan, stvorio je revolucionaran moped.

Uspjeh je bio trenutačan. Već prve godine prodane su 2.484 vespe, a 1948. njih 20 tisuća. Godine 1953., kada je Gregory Peck vespom vozio Audry Hepburn u “Prazniku u Rimu” motocikl se prodao u 170 tisuća primjeraka.

“Vespa je bila više od motocikla: sprijeda je imala ‘pregaču’ koja je vozača štitila od prašine, blata i kiše. Imala je male kotače pa tako i prostora za rezervnu gumu, što je bilo važno na oštećenim poslijeratnim prometnIcama punim rupa i čavala koje su ispadali s konjskih kopita”, rekao je povjesničar automoto industrije Patrice Verges. “A ljudi su voljeli dizajn i zvuk motora koji je podsjećao na zujanje ose”. Izvor: N1, Hina.

Rabljeni: Fiat Croma – Mane i prednosti

ADAC: najbolje ljetne gume 2016.

STIGLI U HRVATSKU: Toyotin hibridni dvojac

logo-tst-hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *